Ugrás a tartalomra

Madárénektől a képregényig

2023. június 09. péntek
Kanyó Ferenc fotóművész kiállítása
Madárénektől a képregényig

A természetről készült fotói után Inkognitóban jelent meg Kanyó Ferenc a Magdolna Udvar kiállítóterében május 12-én. A fotóművész Negyedik negyed című kiállítását Czimbal Gyula nyitotta meg, aki e szavakkal méltatta a művészt és munkáit:

– A tárlat egy ember megnyílását, változásának útját mutatja be. Feri kötődései személyesek. Mindig kapcsolatban gondolkodik, belső világa mély és érzékeny, ő maga nyitott és őszinte. A kiállítást nagy tudatossággal szerkesztette meg, a természetfotókon áthaladva jutunk be belső terébe – mondta a szintén fotóművész Czimbal, aki a kiállítást rendhagyó tárlatnak nevezte.

– Ez szinte egy képregény: Feri élete „egy falra lett kifeszítve” – mutatott körbe, kiemelve, hogy a Játszd újra! fotókon képpárok láthatók, amelyeken néha ötven-ötvenöt év különbség is megfigyelhető a két felvétel elkészülte között. Ebben a sorozatban Kanyó Ferenc életét meghatározó események színterei elevenednek meg „a szülői ház felkeresésétől a gyermekkori csínytevések helyszínein át, a felnőtté válás stációin keresztül a kiteljesedésig”.

A kiállítást a fekete-fehérben fényképezett harmadik sorozat, a Nagypapa tárgyai zárják.

– A 47. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál egyik eseményén üdvözlöm önöket. Művészeti fesztiválunk kiemelt célja minden évben, hogy bemutassuk a helyi művészeti élet legjavát. Szerencsések vagyunk, mert nem kell kompromisszumokat kötnünk, hiszen kiváló művészek élnek a kerületünkben, ahogy 1987 óta Kanyó Ferenc barátom is – köszöntötte a résztvevőket Karsay Ferenc. A polgármester Márai Sándor A jégvirág című írásához kapcsolódva beszélt a fotóművészről, akit a megnyitó elején Filotás Viktória mutatott be a közönségnek.

Kanyó Ferenc az eltelt évtizedek alatt foglalkozott szociofotózással, készített turisztikai témájú fényképeket, majd 2013-tól érdeklődése a természetfotózás, azon belül is a madarak megörökítése felé fordult. 2020-ban a budafoki könyvtárban mutatta be fotóit Madárének címmel. A kiállított anyag nem sokkal később – a fotóművész verseivel kísérve – igényes könyv formájában is megjelent. Kanyó Ferenc 2022 óta az ARTÉR Művészeti Egyesület tagja.

A június 24-ig látogatható, hetvenhét fotóból álló tárlat megnyitóján Babits Mihály A lírikus epilógja és Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani? című versét Lázár Csaba színművész adta elő.

Tamás Angéla


Fotók: Huszonketto.hu